Mas Comtal,
un llegat històric
Som l’Albert i la Marta, pare i filla, al capdavant d’aquesta aventura de fer vi. Som una família amb llarga tradició vitivinícola, ubicats al cor del Penedès, que des de temps immemorials ens hem dedicat principalment al cultiu de la vinya.
Mas Comtal pertany a la família des del 1355 i des de llavors hem passat per diferents etapes marcades per l’època i el moment. Va ser, però amb la collita del 1993, amb l’ànim de veure dignificat l’esforç i la feina ben feta com a viticultors, que posem en funcionament de nou l’antic celler, elaborant vins d’alta qualitat, ecològics i amb estil propi. Amb els nostres vins volem posar llum i alegria a la vida de persones com tu. Amb el teu suport podem contribuir a mantenir l’economia rural del nostre país, i a fer valdre el nostre patrimoni paisatgístic, cultural, històric i gastronòmic.
HISTÒRIA I ORÍGENS
La pagesia, una
forma de viure
La nostra vinculació a la terra és inqüestionable. Segles de dedicació i vinculació a l’agricultura i al territori. Estimem la nostra feina, estimem la terra, estimem el Penedès i el llegat cultural que ens han deixat els nostres avantpassats. És, però amb la collita del 1993 que el Joan i l’Albert Milà, els dos germans, amb voluntat de preservar el llegat familiar, donen un gir de 180º al projecte familiar amb l’ànim d’elaborar vins genuïns i que persegueixin l’excel·lència. El Joan com a prestigiós enòleg i l’Albert com a gran expert en viticultura, ben aviat van veure reconegut el seu esforç, passant a ser un celler de referència al Penedès.
Moltes han estat les fites aconseguides per tots dos, però malauradament el Joan va traspassar el gener del 2010. El seu deixeble, el Miquel Medall, agafa el relleu com a enòleg i fidel al seu llegat, continua treballant amb rigor, innovació i singularitat.
La nostra història
Algunes dates importants que expliquen el nostre recorregut
Fa uns 2000 anys, els romans construeixen una Mutatio al mateix lloc on avui s’alça la masia. Era un espai d’atenció al viatger. En queda com a testimoni un arc de l’època en l’actual entrada.
L’edificació passa a mans del compte Sunyer, donant lloc al nom actual de la masia; Mas Comtal
Data dels primers documents que es conserven, relatius a la família com a habitants de la masia.
S’abandona la producció de vi al propi celler, i que es comercialitzava a doll. S’aposta per la cooperativa de COVIDES; el meu avi, el Josep Milà Ivern, n’és un dels fundadors.
El meu pare, l’Albert Milà Mallofré, es dona de baixa de la cooperativa de COVIDES. El raïm es continua venent a altres elaboradors de vi espumós.
S’inicia la plantació de noves varietats que més tard ens permetran iniciar una nova etapa amb l’elaboració de vins tranquils blancs, rosats i negres de qualitat.
Amb la collita d’aquest any, el meu pare l’Albert juntament amb el meu tio Joan com a enòleg, comença una nova etapa amb l’embotellat de vins de qualitat.
Ja practicants d’un cultiu ecològic, ens donem d’alta al CCPAE per poder certificar els nostres vins com a ecològics.
Ens donem de baixa com elaboradors de CAVA i iniciem una nova etapa amb l’elaboració de vins escumosos certificats per la pròpia denominació d’Origen Penedès. Vàrem posar la llavor al que més tard ha estat el nou projecte de vins espumosos de qualitat del Penedès; Clàssic Penedès.
Gener del 2010, mor el Joan Milà, germà de l’Albert, qui fins llavors havia estat l’enòleg del celler. Sense ell no podem explicar l’èxit de Mas Comtal. Al seu lloc entra a formar part del nostre projecte el seu deixeble, el Miquel Medall Prades, actual enòleg.
Surt al mercat les primeres ampolles del projecte GRAN ANGULAR, la nostra línia més creativa. Vins singulars que ens permet experimentar, investigar i aplicar els nostres coneixements sense el compromís de continuïtat.
Comença una nova etapa amb la introducció de varietats locals que complementaran la Xarel·lo. Aquestes són la Garnatxa, la Sumoll i la Malvasia de Sitges.
Elaborem el primer vi exclusivament amb llevat autòcton.
Elaborem els primers vins sense sulfits afegits. Un nou repte.
Elaborem el primer ancestral.
El nostre jardí
són les vinyes
Són 40 hectàrees de vinya, situades a la cara nord de la masia, a una altitud de 350 metres sobre el nivell del mar, protegides dels freds vents del nord pel bell massís de Montserrat i acariciades per la brisa del Mediterrani. Condicions òptimes per l’elaboració de vins que t’enamoraran. Actualment, tenim plantades 10 diferents varietats de raïm que donen joc a la varietat i singularitat.
El Xarel·lo, la Malvasia de Sitges i la Garnatxa Negra, les més emblemàtiques de la zona que ens aporten caràcter mediterrani i records d’infància. N’és un clar exemple l’Antistiana Xarel·lo. La resta són varietats internacionals que ens regalen excel·lència, originalitat i personalitat. No pots deixar de provar l’Antistiana elaborat amb Incrocio Manzoni o el Petrea Chardonnay, dues de les joies més preuades de casa nostra.
VITICULTURA RESPECTUOSA
Treballem la vinya
amb respecte
Treballem les nostres vinyes en coherència amb els nostres valors de qualitat i responsabilitat. La baixa producció de raïm per cep garanteix una bona maduració i l’equilibri que es veurà reflectit en uns vins elegants, harmònics i amb capacitat d’envelliment. Som conscients que ara, més que mai, el valor de la qualitat va lligat a la pràctica d’una agricultura respectuosa que fomenti la biodiversitat. Hem retornat als orígens exercint una viticultura lliure d’herbicides i de fungicides sistèmics.
Evitem totalment l’ús d’insecticides amb tècniques de confusió sexual. Per a la fertilització dels camps emprem adobs orgànics d’origen animal i vegetal i els sarments de la poda es reincorporen a la terra pel seu descompost; evitant la seva crema es redueix el Co2 generat en la combustió. El nostre compromís és treballar de forma responsable i sostenible en tot el cicle productiu. Comptem doncs des del 2001 amb la certificació del CCPAE tant en la vinya com en la part d’elaboració dels vins.
El celler de
Mas Comtal
Al celler és on té lloc la màgia de la transformació del raïm al vi. Tots sabem que és com la cuina, la clau de l’èxit està en la qualitat dels ingredients i la seva interpretació. Varietat a varietat, vinya a vinya, treballem individualment pensant en el futur vi, que com el millor chef, cuinarem a la mateixa cuina per servir/donar plaer/satisfer i sorprendre els gourmets més exigents. Ens agrada innovar, millorar, provar, experimentar. Un dels vessants més emocionants del món del vi és tot el procés de creació i evolució de qualsevol dels vins que hagin nascut al nostre celler. Perquè no hi ha dos vins iguals. Un vi és com un fill, és gratificant veure’l néixer, créixer i madurar. I és reconfortant sobretot quan el pots compartir generant grans moments que ningú et podrà arrabassar.
Experimentació i recerca van acompanyats de la consciencia ambiental i de l’autenticitat dels vins. Treballem perquè cada dia tot el procés de creació, embalatge i transport sigui més sostenible. La reducció del plàstic i de la petjada de carboni en tot el seu procés són un gran repte. Estem fent l’aprenentatge per implementar la utilització exclusiva de llevat autòcton i reduir notablement l’ús de sulfits com a conservant alimentari per oferir-vos uns vins més genuïns i que expressin la singularitat del paisatge.
Aquest és el nostre
equip humà
La tasca de Mas Comtal és complexa. Així que la família va molt més enllà del meu pare i jo mateixa, som un petit gran equip on la versatilitat i el compromís juguen un paper important. Sense el nostre equip res no seria possible. Ells fan que tot funcioni i que un futur engrescador sigui possible. Cadascú, des de la seva mirada i en la seva parcel·la, són la clau perquè el somni de fer grans vins sigui una realitat. A tots ells els agraïm doncs la generositat i suport que fan possible que els nostres grans vins arribin a les vostres taules.
Albert Milà Mallofré
XV Generació - La veu de l'experiència
Apassionat per la seva feina i compromès amb el llegat familiar, porta la pagesia a la sang. Va tenir la valentia de començar una nova etapa amb l’elaboració i embotellat de vins de qualitat a l’edat de 50 anys. Mai és tard per reinventar-se. Segurament era l’única via per fer de la finca familiar una forma de viure il·lusionant i digne. Això, però, no li treu el seu mèrit. Un somni fet realitat.
Marta Milà Ràfols
XVI Generació - Engrenatge
Casualitats o no de la vida, el meu pare posa en marxa aquest nou projecte coincidint amb una etapa de presa de decisions importants per a mi. Acabava els meus estudis més generalistes i havia de començar una formació més específica. La posada en marxa d’aquesta nova aventura m’il·lusiona i m’inscric a l’Escola Mercè Rossell de Viticultura i Enologia, on el meu tiet impartia classes d’enologia. Des de llavors que no m’he apartat d’aquest món tan apassionant.
Tot i que dedico molta part del temps a feines administratives i de direcció, entre molt d’altres, el que més m’agrada és la d’acostar amb orgull els nostres vins a la gent, sobretot als visitants.
“Sense el nostre equip humà
res seria possible“