Antistiana Xarel·lo

A Mas Comtal fins a principis dels 60 hi dominava el Xarel·lo. Aquest convivia amb una mica de sumoll, encara que, per la seva baixa concentració de matèria colorant a la pell, es vinificava com a blanc. Fins llavors es venia el vi a doll. Va ser a principis dels 60 que amb l’increment de demanda de raïm blanc per elaborar vi base cava, es va començar a substituir el sumoll i una part del xarel·lo per parellada i macabeu. Des del 1966 fins al 1993 es venia tot el raïm a elaboradors de cava.

A principis dels 80, l’Albert Milà, amb l’ajuda i suport incondicional del seu germà enòleg Joan Milà, inicia una nova etapa , amb l’objectiu d’elaborar vins de qualitat tancant el cercle de producció; des de plantar la vinya, cultivar-la, transformar el raïm en vi de qualitat al mateix celler i comercialitzant-lo embotellat. Aquest procés va passar per la reorientació de la viticultura substituint el macabeu i la parellada per altres varietats més orientades a fer vins tranquils de qualitat. I més tard, per implementar el cultiu ecològic en totes les 40 hectàrees de vinya. Només s’han conservat les vinyes de xarel·lo; actualment totes elles amb edats compreses entre 50 i 80 anys.

14,50 32,00 

Anyada 75 cl: 2018

Vinificació: Selecció manual, desgranat del raïm i premsat suau a 0,2kg/cm2 en premsa pneumàtica, obtenint un rendiment aproximat del 50%. Desfangat estàtic a baixa temperatura en cups subterranis durant 48 hores.
Fermentació alcohòlica en dipòsit d’acer inoxidable amb sembra de llevats a una temperatura controlada de 13-15ºC. Duració de la fermentació de 16 dies. Un cop acabada la fermentació, s’ha efectuat un trasbals per eliminar les mares més grolleres i hem deixat el vi amb les mares més fines durant 4 mesos. Previ a l’embotellat s’ha estabilitzat i filtrat lleugerament.

Criança: Criança amb les mares de fermentació (sobre lies) durant 4 mesos en dipòsits d’acer inoxidable, a l’estil dels grans vins blancs del Loire i Chablis. Aquest tipus de criança aporta una riquesa al vi en manoproteïnes, procedents de la destrucció dels llevats. Això confereix al vi una riquesa en aromes criança i una notable complexitat gustativa.

Ens trobem davant d’un vi que gira 360° per impregnar-se de l’entorn que l’envolta, una àmplia mirada que puntualment enfoca amb precisió els punts més característics de la terra d’on prové. Lent passeig estival entre vinyes, camins de marges de pedra seca i plantes mediterrànies, camps de cultiu, pomers i ametllers que trenquen el blau horitzó del cel i el mar en harmonia. Profunditat, silenci, vida i frescor. Gran moment. Servir-lo a una temperatura de 8-10ºC.

Grau alcohòlic: 12.50 % vol.
Acidesa total: 6.6 g/l (tartàrica)
Sucres totals: 0.7 g/L
Diòxid de sofre total: 135 mg/L – conté sulfits
Embotellat: Maig 2019
Varietats: 100% Xarel·lo (peu 41B)
Marc de plantació: 1.40 x 3.00
Sistema de conducció: vas
Edat de la vinya: 60 anys
Rendiment: 6000 kg/ha aprox.
Data de verema: 20/09/2018

Reviews

Sigueu els primers a ressenyar “Antistiana Xarel·lo”

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

La teva cistella